Γενικές πληροφορίες
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης γεννήθηκε το 1961 στη Λευκωσία.
Τελειώνοντας το Γυμνάσιο στη Λευκωσία μετέβηκε, μετά τη στρατιωτική του θητεία σαν Έφεδρος Αξιωματικός του Πυροβολικού το 1981, για σπουδές νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον από όπου αποφοίτησε το 1984 με πτυχίο LL.B. Το 1985 ανακηρύχθηκε Barrister at Law στο Gray’s Inn και δύο χρόνια αργότερα έλαβε το LL.M του στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Georgetown στην Ουάσιγκτον. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι νυμφευμένος με την Υβόνη Ασπρίδου και έχουν δύο υιούς, τον Αλέξανδρο και τον Πάρη.
Το 1985 έκανε την πρακτική του στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο το 1988. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, εντάχθηκε στο Δικηγορικό Γραφείο Λέλλος Δημητριάδης και εξακολουθεί να είναι δικηγόρος στο γραφείο αυτό.
Ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης έχει μακροχρόνια εμπειρία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάπτυξε μια ευρεία πρακτική που περιλαμβάνει τόσο αμφιλεγόμενα θέματα όσο και μη, τα οποία καλύπτουν την πνευματική ιδιοκτησία, το δίκαιο του ανταγωνισμού και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκπροσωπώντας τόσο εθνικούς όσο και διεθνείς οργανισμούς καθώς και ιδιώτες.
Είναι ιδιαίτερα περιζήτητος για την αδιαμφησβήτητη πείρα του στην εκπροσώπηση πελατών ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Επιπρόσθετα είναι Ευρωπαϊκός Δικηγόρος Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και επίσημο μέλος του Chartered Institute of Arbitrators. Έχει έντονο ενδιαφέρον για το ζητούμενο της πνευματικής ιδιοκτησίας, πάντοτε για λογαριασμό των κατόχων δικαιωμάτων, προετοιμάζοντας και εκτελώντας σχέδια κατά της πειρατείας προσωπικών δεδομένων. Το 1998 κατείχε κρίσιμο ρόλο στη σύνταξη και στην νομοθεσία του Νόμου των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Κύπρο. Παρέχει συμβουλές για φαρμακευτικά ρυθμιστικά θέματα και βοηθά τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Από το 2015-2022 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου και επίσης έγινε ιδρυτικό μέλος της Μ.Κ.Ο. TRUTH NOW στην Κύπρο. Συχνά προσκαλείται ως βασικός ομιλητής για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικότερα για τα περιουσιακά ζητήματα που προκύπτουν από το Κυπριακό.
Από το 2018 είναι πρόεδρος του Ταμείου Προνοίας της Σχολής Κωφών. Μεταξύ 2002-2006 υπηρέτησε ως μέλος του Δικτύου Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και μεταξύ 2007-2009 ήταν πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (CY.A.B.A).
Ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης διατηρεί ισχυρή σχέση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επιβεβαίωσε την φήμη του στους νομικούς κύκλους κερδίζοντας, μεταξύ άλλων, τρεις πολύ σημαντικές υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο κατά της Κύπρου και μία κατά της Τουρκίας.
Υπόθεση Αλέξανδρου Μοδινού
Η πρώτη (Αλέξανδρος Μοδινός κατά Κύπρου) σχετίζεται με το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο αιτητής, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, είναι ομοφυλόφιλος και την εποχή της αίτησής του ήταν πρόεδρος του «Απελευθέρωσης του Κινήματος Ομοφυλόφιλων στην Κύπρο». Ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή ποινική νομοθεσία που τιμωρούσε την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά παραβίαζε την απαγόρευση του Άρθρου 8 για αδικαιολόγητη παρέμβαση στο δικαίωμά του στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Το Δικαστήριο αποφάσισε τον Απρίλιο του 1993 ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 8 της Σύμβασης. Η απόφαση οδήγησε σε αναθεώρηση της κυπριακής νομοθεσίας που προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως και 7 ετών, ως εκ τούτου η ομοφυλοφιλία μεταξύ συναιρούντων ενηλίκων ανδρών δεν αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα.
Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου
Η δεύτερη υπόθεση (Λοϊζίδου κατά Τουρκίας) αφορούσε τις παραβιάσεις του ανθρώπινου δικαιώματος της κυρίας Τιτίνας Λοϊζίδου η οποία επιζητούσε δίκαια να απολαμβάνει ειρηνικά την περιουσία της στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου χωρίς την παρεμπόδισή της από τον τουρκικό στρατό να επιστρέψει σε αυτή.
Η συγκεκριμένη υπόθεση χαρακτηρίστηκε από νομικούς κύκλους ως υπόθεση ορόσημο όσον αφορά τα δικαιώματα των προσφύγων που επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματα της κ. Λοϊζίδου και διέταξε την Άγκυρα να πληρώσει αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας της από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η κ. Λοϊζίδου παραμένει η νόμιμη ιδιοκτήτρια αυτών των ακινήτων, μια απόφαση που αποτέλεσε βάση για άλλες υποθέσεις που σχετίζονται με περιουσιακά στοιχεία που ασκήθηκαν από Ελληνοκύπριους κατά της Τουρκίας. Η υπόθεση κατατέθηκε τον Ιούλιο του 1989 και τον Δεκέμβριο του 1996 το Δικαστήριο έκρινε την Τουρκία ένοχη για συνεχιζόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων της κυρίας Λοϊζίδου εμποδίζοντάς την να επιστρέψει στην περιουσία της.
Το 2003 καταβλήθηκαν ζημιές άνω του ενός εκατομμυρίου Ευρώ. Η εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την πρόσβαση και την απόδοση της εν λόγω περιουσίας στην νόμιμο ιδιοκτήτη της.
Υπόθεση Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά
Μια συνταρακτική υπόθεση που έφερε στο προσκήνιο το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων στην Κύπρο είναι αυτή του Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά. Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Δημητριάδης ανέλαβε να υπερασπιστεί το δικαίωμα των συγγενών των αγνοουμένων στην Κύπρο να έχουν ενημερωθεί δεόντως και έγκαιρα από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την τύχη των αγαπημένων τους.
Κατέθεσε αγωγή εκ μέρους της συζύγου του Ππασιά και των παιδιών τους κατά της κυπριακής κυβέρνησης λέγοντας ότι δεν είχε ενημερώσει τους πλησιέστερους συγγενείς για την τύχη του αγαπημένου τους προσώπου, έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι θάφτηκε το 1974 στο νεκροταφείο Λακατάμιας, στα περίχωρα της Λευκωσίας, μαζί με άλλους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης.
Το 1996 έγιναν εκταφές στο νεκροταφείο αυτό και τα λείψανά του ταυτοποιήθηκαν μέσω εξέτασης γενετικού υλικού. Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες δικαστικών αγώνων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, τον Αύγουστο του 2021, η οικογένεια δικαιώθηκε. H Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκρινε ότι το κράτος είναι ένοχο που καθυστέρησε να ενημερώσει την οικογένεια για την τύχη του και να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους αυτής της καθυστέρησης. Συνοπτικά καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 60.000 ευρώ στην οικογένεια.
Κρατική παρέμβαση στην οικονομία
Η έκταση της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία είναι κύριο πολιτικό ζήτημα. Κάποιοι πολιτικοί επιθυμούν σημαντική κρατική παρέμβαση στην οικονομία καθώς τη θεωρούν αναγκαία για να διορθωθούν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που προκύπτουν από τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Αντίθετα, άλλοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως η ελεύθερη αγορά, στις πλείστες των περιπτώσεων, έχει τη δυνατότητα να αυτορυθμίζεται και να επιλύει βασικά οικονομικά ζητήματα και επιθυμούν το κράτος να παρεμβαίνει στην οικονομία μόνο όταν παρατηρούνται σημαντικά κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα.
Ένα παράδειγμα κρατικής παρέμβασης στην οικονομία είναι η ρύθμιση των τιμών (πλαφόν).
Σε κλίμακα όπου: 1 σημαίνει πλήρης υποστήριξη της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία και 5 σημαίνει πλήρης εναντίωση στην κρατική παρέμβαση στην οικονομία, που τοποθετήστε;
Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία
Η αποδοχή ή απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως πλαίσιο λύσης του Κυπριακού Προβλήματος αποτελεί βασικό πολιτικό ζήτημα στην Κύπρο. Κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για το Κυπριακό θα είναι βιώσιμη, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως θα είναι προβληματική και άδικη.
Σε κλίμακα όπου: 1 σημαίνει πλήρης υποστήριξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και 5 σημαίνει πλήρης εναντίωση σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που τοποθετήστε;
Δικαιώματα LGBTQ+ κοινότητας
Κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως τα άτομα της LGBTQ+ κοινότητας θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τα ετερόφυλα άτομα, όπως δικαίωμα στην τεκνοθεσία, αναγνώριση ταυτότητας φύλου, καθιέρωση πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια κ.α. Άλλοι πολιτικοί εναντιώνονται στα δικαιώματα αυτά καθώς υποστηρίζουν πως έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες της παραδοσιακής οικογένειας.
Σε κλίμακα όπου: 1 σημαίνει πλήρης υποστήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων της LGBTG+ κοινότητας και 5 σημαίνει πλήρης εναντίωση των δικαιωμάτων των ατόμων της LGBTG+ κοινότητας, που τοποθετήστε;
Περιοριστική μεταναστευτική πολιτική
Κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως η μεταναστευτική πολιτική του κράτους ως έχει σήμερα είναι αρκούντως περιοριστική. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουν περισσότερα έτσι ώστε η μεταναστευτική πολιτική να γίνει ακόμα πιο περιοριστική έτσι ώστε να αποθαρρύνει μετανάστες από τρίτες χώρες και αιτητές ασύλου να έρθουν στην Κύπρο.
Σε κλίμακα όπου: 1 σημαίνει πως η μεταναστευτική πολιτική δεν χρειάζεται να γίνει πιο περιοριστική και 5 σημαίνει πως η μεταναστευτική πολιτική χρειάζεται να γίνει πιο περιοριστική, που τοποθετήστε;
Ένταξη στο ΝΑΤΟ
Τους τελευταίους μήνες η έναρξη διαδικασιών για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ έχει αναχθεί σε προεκλογικό ζήτημα. Κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως παρά το πιθανό βέτο της Τουρκίας η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Σε κλίμακα όπου: 1 σημαίνει πλήρης υποστήριξη άμεσης υποβολής αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ και 5 σημαίνει πλήρης εναντίωση σε άμεση υποβολή αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ, που τοποθετήστε;
Ανάμειξη εκκλησίας στα κοινά
Κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως η Εκκλησία και οι ανώτεροι κληρικοί δεν πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και στις προεκλογικές εκστρατείες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως η Εκκλησία της Κύπρου και οι ανώτεροι κληρικοί ως αναπόσπαστο μέρος του τόπου έχουν δικαίωμα να παίρνουν μέρος στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων.
Σε κλίμακα όπου: 1 σημαίνει πλήρης υποστήριξη στη συμμετοχή της Εκκλησίας στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και 5 σημαίνει πλήρης εναντίωση στη συμμετοχή της Εκκλησίας στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, που τοποθετήστε;
Περιβαλλοντική προστασία και οικονομική ανάπτυξη
Κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως η περιβαλλοντική προστασία είναι αναγκαία ακόμα και όταν αυτό σημαίνει σημαντικό περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης. Οι πολιτικοί αυτοί προωθούν την αύξηση της πράσινης φορολογίας και πλήρη τερματισμό αναπτυξιακών έργων σε περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές. Αντίθετα, άλλοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως η οικονομική ανάπτυξη δεν πρέπει να περιοριστεί και πως η αύξηση της πράσινης φορολογίας και ο πλήρης τερματισμός αναπτυξιακών έργων σε ευάλωτες περιοχές θα πλήξουν τη μεσαία τάξη.
Σε κλίμακα όπου: 1 σημαίνει πλήρης υποστήριξη της περιβαλλοντικής προστασίας έναντι της οικονομικής ανάπτυξης και 5 σημαίνει πλήρης υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης έναντι της περιβαλλοντικής προστασίας, που τοποθετήστε;
Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση
Κάποιοι πολιτικοί στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν πως η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης έχει παρατραβήξει και πως οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν απωλέσει μεγάλο μέρος της κυριαρχίας τους. Άλλοι πολιτικοί, υποστηρίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση πρέπει να επιταχυνθεί καθώς μέσω των Ευρωπαϊκών θεσμών θα δοθούν αποτελεσματικότερες λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη. Σε κλίμακα όπου: 1 σημαίνει πλήρης υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και 5 σημαίνει πλήρης εναντίωση στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, που τοποθετήστε;
Ανακατανομή του πλούτου
Οι πολιτικές ανακατανομής του πλούτου από τους πλούσιους στους φτωχούς για να καταπολεμηθούν οι κοινωνικές ανισότητες αποτελούν κεντρικό πολιτικό ζήτημα στα ανεπτυγμένα κράτη. Οι πολιτικοί που υποστηρίζουν πολιτικές ανακατανομής του πλούτου, όπως αύξηση της φορολόγησης του πλούτου και της επιδοματικής πολιτικής για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, είναι αναγκαίες για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Οι πολιτικοί που εναντιώνονται στις πολιτικές ανακατανομής του πλούτου υποστηρίζουν πως τέτοιες πολιτικές θα ελαττώσουν την οικονομική ανάπτυξη και συνεπακόλουθα θα οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες καθώς θα αυξηθεί η ανεργία και θα μειωθούν οι μισθοί.
Σε κλίμακα που: 1 σημαίνει πλήρης υποστήριξη πολιτικών ανακατανομής του πλούτου και 5 σημαίνει πλήρης εναντίωση σε πολιτικές ανακατανομής του πλούτου, που τοποθετήστε;
Πρόγραμμα παραχώρησης “χρυσών” διαβατηρίων
Μερικοί πολιτικοί στην Κύπρο υποστηρίζουν πως παρά τις παρατυπίες που υπήρξαν, το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα που χορηγούσε σε επενδυτές πλήρη κυπριακή υπηκοότητα βοήθησε σημαντικά την κυπριακή οικονομία. Αντίθετα, άλλοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα επέδρασσε αρνητικά και ζημιογόνα στην κυπριακή οικονομία.
Σε κλίμακα που: 1 σημαίνει ότι πιστεύετε πως το πρόγραμμα είχε αρνητική επίδραση στην οικονομία και 5 σημαίνει ότι πιστεύετε πως το πρόγραμμα είχε θετική επίδραση στην οικονομία, που τοποθετήστε;
Κάρτα Φιλάθλου
Το ζήτημα της κάρτας φιλάθλου είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με το μέχρι που δύναται να φτάνει ο κρατικός έλεγχος έναντι των προσωπικών ελευθεριών των πολιτών. Μερικοί πολιτικοί υποστηρίζουν πως η έκδοση της κάρτας φιλάθλου δεν αντιβαίνει των προσωπικών ελευθεριών και πως είναι αναγκαία για τον περιορισμό της βίας στα γήπεδα. Αντίθετα, άλλοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως η κάρτα φιλάθλου καταπατά προσωπικές ελευθερίες των πολιτών και πρέπει να καταργηθεί.
Σε κλίμακα που: 1 σημαίνει πλήρης υποστήριξη της κάρτας φιλάθλου και 5 σημαίνει πλήρης εναντίωση στην κάρτα φιλάθλου, που τοποθετήστε;
Νομιμοποίηση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς
Σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες το ζήτημα της νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς έχει απασχολήσει σημαντικά την κοινωνία. Οι πολιτικοί που υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς θεωρούν πως έτσι θα μειωθεί η εγκληματικότητα και θα σταματήσει ο κοινωνικός στιγματισμός των χρηστών κάνναβης. Αντίθετα, αυτοί που εναντιώνονται στη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς υποστηρίζουν πως η νομιμοποίησή της θα αυξήσει τα ποσοστά χρήσης κάνναβης και θα ωθήσει περισσότερους χρήστες σε σκληρότερα ναρκωτικά.
Σε κλίμακα που: 1 σημαίνει πλήρης υποστήριξη της νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και 5 πλήρης εναντίωση στη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, που τοποθετήστε;
Όριο στην καλλιτεχνική έκφραση
Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν η καλλιτεχνική έκφραση πρέπει να έχει όρια. Κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως πρέπει να τεθούν όρια στην καλλιτεχνική έκφραση έτσι ώστε να μην επιτρέπεται στους καλλιτέχνες να χρησιμοποιούν θρησκευτικά ή άλλα ευαίσθητα σύμβολα στις δημιουργίες τους. Άλλοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να τεθούν όρια στην καλλιτεχνική έκφραση γιατί κάτι τέτοιο αντιβαίνει των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.
Σε κλίμακα που: 1 σημαίνει πλήρης υποστήριξη θεσμοθέτησης ορίων της καλλιτεχνικής έκφρασης και 5 πλήρης εναντίωση στη θεσμοθέτηση ορίων της καλλιτεχνικής έκφρασης, που τοποθετήστε;
Ιδιωτικοποιήσεις
Κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών και ημικρατικών οργανισμών είναι απαραίτητες όταν ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εξελισσόμενης οικονομίας. Άλλοι πολιτικοί αντιτίθενται των ιδιωτικοποιήσεων υποστηρίζοντας πως οδηγούν στην αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και ελαχιστοποιούν τον κρατικό έλεγχο.
Σε κλίμακα όπου: 1 σημαίνει πλήρης υποστήριξη των ιδιωτικοποιήσεων και 5 σημαίνει πλήρης εναντίωση στις ιδιωτικοποιήσεις, που τοποθετήστε;